De belangrijkste cryptomunt ter wereld weet van geen ophouden. Woensdagochtend zette bitcoin een nieuwe recordstand neer van iets boven de 6.500 dollar.
De meningen over de digitale munt die via een decentraal computernetwerk door particulieren wordt beheerd, zijn sterk verdeeld. Een ongekende financiële zeepbel, of een enorme belofte voor de toekomst?
De onderliggende blockchaintechnologie, waarmee alle transacties met bitcoin digitaal worden vastgelegd, lijkt hoe dan ook veelbelovend. Blockchain maakt het mogelijk om zakelijke transacties te doen zonder tussenkomt van derden, zoals banken en notarissen. Dergelijke partijen vervullen nu de rol van vertrouwde tussenpersoon die waarborgt dat een eerlijke ruil plaatsvindt.
Met blockchain wordt de ‘middleman’ uitgeschakeld. Echter, als je specifiek kijkt naar de opzet van het huidige bitcoinnetwerk dan heeft dat bij lange na niet de capaciteit om als regulier betaalmiddel te dienen.
Bitcoin in dezelfde rol als goud: dollartekens bij speculanten
Wel maakt bitcoin kleine stapjes richting acceptatie in financiële kringen. Zo kondigde ’s werelds grootste beurs voor termijncontracten CME dinsdag aan, ook voor bitcoin termijncontracten te willen lanceren.
Bitcoin kreeg afgelopen week bovendien steun van techmiljardair Peter Thiel. Die gaf aan dat bitcoin als middel om vermogen op te slaan wel degelijk hoge ogen gooit. Een soort alternatief voor goud.
Momenteel bedraagt totale marktwaarde van bitcoin iets meer dan een procent van de totale marktwaarde van alle gedolven goud in de wereld.
In dit verband trok analist Tom Lee van vermogensbeheerder Fundstrat eerder deze maand de volgende vergelijking: als de markt voor bitcoin een omvang krijgt van 5 procent van de goudmarkt, dan kan de koers van bitcoin nog vier keer over de kop gaan...ofwel pakweg 25 duizend dollar per bitcoin.
LEES OOK: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier
(klik op grafiek voor uitvergroting)